Una mica d'història

Xàldiga – Taller de Festes és una entitat manresana que té com a finalitat crear i realitzar a la ciutat festes de caire popular i tradicional. Xàldiga es va fundar l’any 1985, arran de la celebració del primer correfoc de Manresa de l’any 1983. Com a entitat s’estructura en diferents seccions com ara Correfoc, Tabalers, Diables, Infantil, etc.

Arran de la celebració de la 1a Moscada infantil de la Festa Major de Manresa  l’any 2004 es va crear la Secció Infantil de Xàldiga, amb una doble finalitat: d’una banda iniciar a un grup de nois i noies en els diferents aspectes vinculats a les festes tradicionals de foc –percussions, pirotècnia, diables, imatgeria, etc.- tot afavorint la seva participació i continuïtat en l’entitat i, per altra banda, acostar les festes de foc als infants i adolescents de Manresa.

Durant aquests anys de funcionament la Secció Infantil ha anat consolidant una estructura i un funcionament propi, i ha anat definint i creant els elements propis i identitaris com a colla de foc infantil.

En paral·lel, també ha consolidat la seva participació en les dues principals festes de la ciutat: La Fira de l’Aixada i la Festa Major de Manresa. En aquest segon cas es participa en el recorregut del cercavila i s’organitza una activitat pròpia: la Moscada Infantil. A més a més, la Secció participa en altres esdeveniments de la ciutat i en altres festes i manifestacions de foc i bestiari que s’organitzen arreu de Catalunya.


La Moscada Infantil

Activitat promoguda i organitzada des de la Secció Infantil i que forma part del programa d’actes de les Festa Major de Manresa de manera ininterrompuda des de l’any 2004. Inicialment es va fer a la Plaça Sant Domènec (2004-2005), però a partir de l’any 2006, amb la remodelació de la Plaça Major i atès l’èxit de participació de les primeres edicions, es va passar a la Plaça Major.

La Moscada consta de dues parts: a la primera, i simulant la Mostra del Correfoc, a través de la figura del Boc es van presentant els diferents elements propis de la secció i els balls. La segona part consta d’un petit correfoc obert a la participació dels nens i nenes de la ciutat. Com al Correfoc, la Moscada s’acaba amb la música De vacances.

La Moscada Infantil se celebra la tarda del primer diumenge de Festa Major.